20 Nisan 2012 Cuma


                       Sünnet nedir?

Erkek çocuklarda penisin ucunu çevreleyen derinin alınması işlemine sünnet adı verilir.

Hangi durumlarda sünnet gereklidir?

Sünnet derisinin pipi başına yapışık ve dar olması durumunda, idrar yapmada zorluk ve bazen idrar yolu enfeksiyonu görülebilir. İnançlarımız ve sosyal yönü dışında bilimsel olarak da sünnet önerilmektedir. Sünnet olmamış erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve penis kanseri riskinin arttığı bilinmektedir. Sünnet olmamış erkeklerin eşlerinde rahim ağzı kanseri daha sık görülür. Sünnet sonrası idrar yolu enfeksiyonu riski azalmaktadır. Bu bilimsel veriler ışığında dünyada sünnet yaptırma oranında giderek artış söz konusudur.

Hangi hastalıklarda erken sünnet önerilir?

İdrar yolu enfeksiyonu, pipi derisi iltihabı, pipi ucunda balonlaşma ve zorlanarak işeme veya bazı böbrek ve idrar yolu hastalıklarında sünnet erken önerilmektedir.

Sünnet nasıl yapılır?

Sünnet ameliyathane şartlarında uygun anestezi ile yapılan günübirlik cerrahi bir girişimdir.  Yani bu işlem için çocuğun uzun süreli hastanede yatırılmasına gerek yoktur. Genellikle işlem sonrasında hastane şartlarında 2-3 saatlik takip yeterlidir.

Sünnet için uygun yaş grubu nedir?

Uygun yaş grubu 2 yaşından önce veya 5-6 yaşından sonradır. Ancak çocukta hastalık varsa daha erken sünnet olabilir. 2-5 yaş arası enfeksiyon böbrek hastalığı varsa o dönemde de anestezi altında sünnet yapılmaktadır.

Lokal anestezi ile de sünnet yapılabilir mi?

Yenidoğan döneminde ve 6 yaşından sonra uyumlu çocuklarda, konuşulup yapılacak işlemler anlatıldıktan sonra dormicum dediğimiz hafif sedasyon ve pipiye ağrı kesici krem ile sünnet yapılabilir.

Sünnetin Genel anestezi ile yapılmasının sakıncaları var mıdır?

Günümüzde çocuk anestezisi konusunda gerek teknolojik açıdan gerekse deneyim olarak son derece büyük bir gelişme söz konusudur. Yenidoğmuş bebekler bile gerektiğinde, acil durumlarda uzun süreli genel anestezi ile ameliyat edilmektedir. Anestezinin erişkin hastalar için olan riskleri çocuklar için de söz konusudur. Bu nedenle deneyimli merkezlerde yapılması önemlidir.

Ameliyattan önce nelere dikkat edilmeli?

GAA’da olacaksa çocuğun sağlıklı olduğu yani, öksürük, aksırık, ateş enfeksiyon halinin olmadığı bir dönemde yapılması gerekir. Sürekli kullanılan ilaçlar veya hastalıkları konusunda sünneti yapacak olan cerrah mutlaka bilgilendirilmelidir.

Sünnet sonrası çok ağrı olur mu?

Genel veya lokal her iki işlemde de pipiye anestezi yapmaktayız. Böylece 6-8 saat kadar ağrı olmaz. Ama daha sonra ağrı olacağını bildiğimiz için ilk gün rutin 6-8 saatte bir çocuğun yaşına kilosuna uygun ağrı kesici veririz.

Sünnet sonrası kanama olur mu?

Kanama olabilir. Özellikle kanamaya neden olabilecek ilaçların sünnet öncesi bir hafta kadar önceden kesilmesi gerekir. Ailede sünnet sonrası kanama, diş çekimi sonrası kanama öyküsü ya da kan hastalığı varsa mutlaka hekime bilgi verilmelidir.


Ameliyat sonrası bakım nasıl oluyor?

Ameliyat sonrasında çocuğun pipisinde sargı bezi veya şeffaf tabaklı bir pansuman olur. Bu pansuman çişle ıslanıp veya bir veya 2 gün sonra duş sırasında çıkar. Duş sabun ve şampuanla yapılabilir. Pipiye sürtme ovalama hareketi yapılmaz. Pansuman çıktıktan sonra pipiye bakımda krem önermekteyiz.


Sünnet sonrasında nelere dikkat etmeliyim?

Genellikle sünnet derisi yapışık olan çocuklarda iyileşme kabuk şeklinde olur. Bunun çabuk olması için günlük ya da gün aşırı duş, pipinin iyileşmesini kolaylaştırıcı kremler öneririz. Ani ve sert hareketler ilk bir hafta önerilmez. Yara kabuğu geçtikten sonra yaklaşık bir hafta on gün sonra denize gidebilir düzeye gelir.


Bezli bebekler de bakım nasıl olur?

1 hafta kadar büyük boy alt bezi kullanılması ve yine duş ve krem yeterlidir.


Büyük çocuklarda ne giymeli?

Geniş bir iç çamaşırı veya pijama yeterlidir. Sadece 2-3 hafta basketbol, ağır spor, bisiklet kullanımına kısıtlama mevcut.

Sünnet olunmaması gereken hastalıklar var mıdır?

Sünnet öncesi çocukları mutlaka muyeneye çağırıyoruz. Çünkü bazen sünnetle birlikte ameliyat edilmesi gereken hastalıklar, bazen sünnetin 1 yaşa kadar ertelenmesini gerektiren hastalıklar çıkabilir. Hidrosel, fıtık, inmemiş testis gibi…


Peygamber sünneti nedir?

Peygamber sünneti, hipospadiyas dediğimiz hastalıktır. Çiş yaptığı delik pipinin alt kısmındadır.  Sünnetten önce veya beraber önce çiş yaptığı deliğin ameliyat edilmesi gerekir.
Sünneti nerde kime yaptıralım?

Sünnet ameliyathane koşullarında uygun anestezi ile yapılmalıdır. Sürekli çocuk ameliyat eden bir çocuk cerrahı veya çocuk üroloğu tarafından yapılmalıdır.

Değişik sünnet yöntemleri var mı?

Çan, gomco, plastik kıskaç ve cerrahi sünnet yöntemleri mevcut. Bizim hastane ortamında yaptığımız cerrahi sünnettir. Sorun gelişme olasılığı en düşük olan yöntemdir.


Sünnet sonrası erken dönemde hangi sorunlar olabilir?

Altı- sekiz saat çiş tutma, kanama enfeksiyon gibi sorunlar gelişebilir. 


Daha sonraki dönemlerde ne gibi sorunlar olabilir?
Yapışıklık, pipide eğrilik, çiş yaptığı delik ucunda darlık gelişebilir. Ancak uygun koşullarda yapılan sünnetlerde bu oran  %1-3 ün altındadır.




Uz.Dr. Rahşan Vargün Yıldız sünnet hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder