9 Nisan 2012 Pazartesi




Melanoma ve Cilt Kanseri Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Cilt Kanserleri en sık görülen kanser türlerindendir. Tek bir nedene bağlı olmayan cilt kanserinin en önemli nedenlerinden biri güneş ışınlarıdır. Özellikle cildimizin güneş gören bölgelerini yaz mevsiminde güneşin dik açıyla geldiği 12:00 - 16:00 saatleri arasında giysilerle ve güneş koruyucuları ile korumalıyız. Cildinizi iyi tanımak ve ciltte oluşan değişimleri hızlıca fark edebilmek  cilt kanserinde hayati önem taşımaktadır.
 
Cilt Kanseri Türleri

Bazal Hücreli Karsinoma

Bazal Hücreli Kanser en yaygın ve en az tehlikeli kanser türüdür. Genellikle açık tenli kişiler görülür. Bu tür cilt kanseri nadiren yayılma eğilimi gösterir ve genellikle cerrahi bir müdahele olmadan tedavi edilebilir. Bazal hücreli cilt kanseri çoğu zaman güneş ışığından kaynaklıdır, deride yavaşça büyüyen ağrısız şişlik, kabarıklık olarak başlar. Deri rengi koyulaşsa da genellikle inci benzeri saydam yapıda oluşmaktadırlar.

Skuamoz Hücreli Karsinoma

Yassı hücreli cilt kanseri erken tanı ile tedavi edilebilen cilt kanseri türüdür. Tıpkı Bazal hücreli cilt kanseri gibi güneş ışınlarına maruz kalmadan dolayı ciltte kabarıklık ya da kızarıklık ile başlar. Nadiren de olsa uzak doku ve organlara yayılabilir. Bu aşamada ölümcül seyredebilir. Yüz, boyun, saçlı deri, eller gibi güneş gören bölgelerde gelişmektedir.

Melanoma Semptomları ve İşaretleri

Melanoma ciltte diğer bölgelere yayılma eğilimi gösteren en tehlikeli cilt kanseri türüdür. Erken teşhis hayati önem teşkil etmektedir. Açık tenli kişilerde  görülme riski ikiye katlanan melanoma oluşumuna güneş ışınlarının etkili olduğu düşünülsede güneş görmeyen yerlerde de görülebilmektedir. Koyu tenli ciltlerde görülme biçimi genellikle avuç içi, ayak tabanı, tırnak çevresi ve ağız mukozasıdır . Hızla geliştiği için  tüm vücuda yayılır ve sıklıkla öldürücüdür. Ciltte var olan ben üzerinde veya sağlıklı derinin üzerinde  koyu bir lekelenme şeklinde gelişebilir.  Bu yüzden benlerin yıllık olarak dermatolog tarafından kontrolünün yapılması önemlidir.

Kimler Risk Altında

  • ·         Çilli ciltler
  • ·         Açık tenli ciltler
  • ·         Yeşil ya da mavi gözlü kişiler
  • ·         Kolayca güneş yanığı olan kişiler
  • ·         Doğal sarı ve kızıl saça sahip kişiler  
  • ·         Genellikle güneş ışınlarına maruz kalarak çalışan kişiler
  • ·         Ailesinde cilt kanseri olanlar


Cildinizi iyi tanıyın ve değişimleri erkenden fark edin: Cildinizde bulunan benlerde, çil ve doğum izlerinde oluşan ani değişimler ya da ciltte oluşan yara ve kızarıklıklarda hiç zaman kaybetmeden doktora başvurmanız gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder