9 Nisan 2012 Pazartesi



Akciğer Kanseri Nedir

Akciğer kanseri normal akciğer dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan bir hastalıktır. Akciğerde bu kontrolsüz çoğalma sonucunda değişen boyutlarda kitleler oluşarak hem çevre dokulara hem de hastalığın daha ileri aşamalarında uzak organlara (sıklıkla karaciğer, kemik, beyin) yayılarak hasara neden olur. 

Akciğer kanseri için risk faktörleri nelerdir?
  1. Sigara:
·         İspatlanmış en önemli risk faktörüdür.
·         Akciğer kanserlerinin %90’ı sigara nedeni ile gelişir.
·         İçilen sigara miktarı, sigara içme süresi ile arttıkça risk artar.
  1. Pasif sigara dumanı maruziyeti: Kişi kendisi sigara içmiyor bile olsa sigara dumanına maruziyet bile akciğer kanseri gelişimi riskini arttırır.
  2. Fibröz mineral (asbest-erionit) maruziyeti: Mesleksel veya çevresel maruziyet olabilir. Madenlerde, tersanelerde, yalıtım malzemeleri yapımında çalışanlarda asbeste maruziyet söz konusudur. Bazı kırsal bölgelerde “ak toprak” diye adlandırılan ve evlerin duvar sıvasında kullanılan malzemenin içinde de fibröz mineraller bulunur.
  3. Radon: Toprakta doğal olarak bulunan kokusuz bir gazdır. En çok uranyum maden alanlarında bulunmakla birlikte evlerde de bulunabilir.
  4. Ailesel yatkınlık: Akciğer kanseri kalıtsal bir hastalık değildir. Ancak ailesinde akciğer kanseri olan kişilerde risk arttığı gözlemlenmesi nedeni ile bu kişilerin risk faktörlerinden (özellikle sigaradan) uzak durmaları önerilir.  
Akciğer kanserinin belirtileri nelerdir?
  1. Öksürük
  2. Öksürükle ağızdan kan gelmesi
  3. Nefes darlığı, bazen hırıltılı nefes alıp verme
  4. Geçmeyen göğüs ve kol ağrısı
  5. Ses kısıklığı
  6. Tekrarlayan-iyileşmesi geciken akciğer enfeksiyonları
  7. Boyunda-yüzde şişlik
  8. İştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk  

Akciğer kanseri nasıl tedavi edilir?
Temel tedavi seçenekleri cerrahi, kemoterapi ve radyoterapidir.  Tedavi modelinin (modellerinin) seçimi ise öncelikle hastalığın hücre tipine ve evresine bağlıdır. Kanserin hücresel tipi ve evresi belirlendikten sonra kişinin genel tıbbi durumu ve tercihi de tedavi kararına etkili olur. 
Akciğer kanserinin  tedavi kararı genellikle göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisi, tıbbi onkoloji ve radyasyon onkolojisi gibi birden fazla branşın yer aldığı konsey ile belirlenir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder