4 Ağustos 2014 Pazartesi

Yaz Aylarında Görülen Bağırsak Enfeksiyonları - 1

Bağırsak enfeksiyonlarının yaz aylarında daha sık görülmesinin bir nedeni, su kaybının artmasına bağlı olarak susama hissinin artması ve bu gereksinimi karşılamak için de temiz olup olmadığına aldırmadan her türlü içeceğin daha fazla tüketilmesidir. Bir diğer nedeni de artan sıcaklık nedeniyle yiyeceklerin daha çabuk bozulmasıdır. 

Kirli ve mikroplu sular


Yaz aylarında kırda piknik yapanlar, çoğunlukla yörede bulunan pınar veya çeşme sularını içme suyu olarak kullanmayı tercih ederler. Bu sularda bulunan ve bağırsak enfeksiyonları gibi hastalıklara sebep olan mikroplar gözle görülmez. İçme suyu olarak kullanılmasa bile, kirli su ile yıkanmış meyvelere de mikrop bulaşır. Özellikle çiğ olarak ve kabuğu soyulmadan yenilen yiyecekler daha çok risk taşır. Bu suları kullanarak hazırlanan ve içeceklerin içine atılan buz, daha da tehlikelidir. 


Mikroorganizmalar daha çok hangi yiyeceklerde bulunur? 


Et ve süt ürünleri ile iyi yıkanmadan çiğ olarak tüketilen sebze ve meyveler (özellikle tavuk eti, yumurta, çiğ yumurtadan yapılan mayonez, krema ,midye, istiridye ve kabuklu deniz hayvanları iyi pişirilmediğinde, marul, yeşil salata, maydanoz gibi sebzeler iyi yıkanmadığında risk içerirler.)
İç sıcaklıkları zararlı mikropların ölmesini sağlayacak kadar yükselmeden pişirilebilen, bütün tavuk, döner, ızgara köfte gibi gıdalar, vakumlu paketi açıldıktan sonra kısa sürede tüketilmeyen sosis, salam gibi gıdalar, dondurulup çözüldükten sonra tekrar dondurulan gıdalar risk içerir. Pastörize edilmemiş sütten yapılmış taze peynir, tereyağı, dondurma gibi gıdalar da mikroorganizma içerebilir. Sütlü tatlılar ve pastalar hazırlandıktan sonra uygun ısıda soğutucuda tutulmazsa tehlikeli olabilecek gıdalardır.

Yaz aylarında en çok dikkat edilmesi gereken yiyecekler açıkta satılan ya da bekletilen ve buzdolabında saklanmayan yiyeceklerdir. Her şeyden önce yiyeceklerin taze olmasına, paketlenmiş olarak pazarlanan yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca, elektrik kesintisi nedeniyle, soğukta saklanması gereken yiyeceklerin bir süre “ısınması” içlerinde bulunan ve sayıca az olduğu için sağlığa zarar vermeyecek olan mikropların çoğalmasına yol açacaktır. Özellikle hazır dondurmalarda bu noktaya çok dikkat edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder