8 Ağustos 2014 Cuma

Dondurma

Dondurma yaz mevsiminin bunaltıcı sıcaklarından kaçış noktasıdır. Ancak bu kaçış noktası beraberinde birçok şüpheyi getirir. 

Dondurma kaç kaloridir? 
Dondurma yersem kilo alır mıyım? 
Dondurma sağlığa zararlı mıdır? 
Dondurmayı ne kadar tüketmeliyim?


Bu kadar lezzetli bir gıdanın besin değerini de bilmemiz gerekir
Dondurma, un ve şekerle yapılan hamurlu tatlılardan daha düşük bir kalori değerine sahiptir. 100 gram sade dondurma 190 kkal içerir. Normal bir külah ise ortalama 25 kkaldir. Dondurmalara ait ayrıntılı kalori listesini aşağıdaki tablodan bulabilirsiniz. 
Dondurma aynı zamanda besin değeri yüksek olan bir tatlıdır. Dondurma içeriğine bakıldığında; karbonhidrat ve proteinle beraber A, B, C, E vitaminleri ile Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum, Potasyum, Demir ve Çinko gibi mineraller bulunur.

Dondurma
Miktar
Enerji
AOÇ VANİLYALI Dondurma 100 gram 150 kkal
100 gram
150 kcal
Mado Karpuzlu Dondurma
1 Top (50gr)
46 kcal
Mado Cevizli Dondurma
1 Top (50gr)
115 kcal
Mado Light Kakaolu Dondurma
1 Top (50gr)
48 kcal
Mado Light Sade Dondurma
1 Top (50gr)
55 kcal
Mado Antep Fıstıklı Dondurma
1 Top (50gr)
120 kcal
Algida Magnum Mini Classic Dondurma
1 Adet
140 kcal
Algida Magnum Mini Infinity Karamel Dondurma
1 Adet
140 kcal
Algida Fruttare Ananaslı Dondurma
1 Adet
65 kcal
Algida Cornetto Disc Antep Fıstıklı Dondurma
1 Adet
340 kcal
Algida Max Vanilyalı Dondurma
1 Adet
150 kcal
Algida Magnum Classic Dondurma
1 Adet (86gr)
260 kcal
Magnum Mini Pink Dondurma
1 Adet
160 kcal
Algida Maraş Usulü Dondurma (Sade)
100 gram
160 kcal
Algida Vanilyalı Dondurma
100 gram
172 kcal
Burger King Sundae Sade Dondurma
1 Adet
172 kcal
Carte Dor Çikolatalı - Vanilyalı Kesme Dondurma
1 Top (50gr)
80 kcal
Algida Magnum Badem Dondurma
1 Adet (86gr)
271 kcal
Burger King Sundae Böğürtlenli Dondurma
1 Adet
230 kcal
Algida Nogger Sandwich Dondurma
1 Adet
240 kcal
Algida Magnum Black Dondurma
1 Adet
240 kcal
Algida Classico Çikolatalı Dondurma
1 Adet
240 kcal
*Dondurmaların kalori bilgileri, ürünlerin kendi ambalajları üzerinde yer alan bilgilerden derlenmiştir.

Çocuklar dondurma yiyebilir mi?
Yediden yetmişe herkesin severek yediği dondurma, önemli bir besin kaynağıdır. Yoğun süt içeriği nedeniyle özellikle çocuğun büyüme ve gelişimine de destek olmaktadır. Dondurma, süt ile kıyaslandığında; karbonhidrat, yağ, protein ve enerji bakımından sütten daha zengindir. 100 gramındaki kalsiyum oranı sütten daha yüksektir.  Bu nedenle çocukların yaz aylarında kalsiyum gereksinmelerini dondurma ile karşılamak mümkündür.

Dondurmanın sağlık üzerinde etkilerini mi merak etmiştiniz?    
Yaz mevsiminde günlük tüketilmesi gerek günlük süt ve süt ürünleri miktarını dondurma ile kapatabiliriz. Süt ve ürünlerini günde 2-3 porsiyon tüketen kişilerde süt ve ürünlerinden sağlanan kalsiyum ve protein miktarının artmasıyla vücudumuzun yağ dokularındaki yağlanma azaldığını gösteren pek çok bilimsel araştırma vardır.

Dondurma yiyerek formumuzu koruyabilir miyiz?
Sağlıklı zayıflamak için süt ve süt ürünleri tüketmelisinin önemi pek çok araştırma ile ortaya koyulmuştur. Sağlıklı beslenme, yeterli ve dengeli beslenme anlamına gelmektedir. Eğer yeterli ve dengeli beslenerek zayıflıyor veye kilonuzu koruyorsanız, egzersize gereken önemi veriyorsanız dondurma tüketiminde hiçbir sorun yoktur.  Dondurma haftada 2-3 kez günlük diyete eklenebilir. Burada önemli olan tüketilen besinlerin sıklığı ve miktarının ayarlanarak günlük diyete eklenmesidir.
2 top light dondurma             = 1 porsiyon meyve
3 top sade sütlü dondurma = 1 dilim ekmek+ 1 su bardağı süt+ 1 porsiyon meyveye eşdeğerdir.
          
Zayıflama çalışmalarında ise ara öğün tatlısı olarak kullanıldığında başarılı sonuçlar gözlemlenmiştir. Kilo kontrolü sağlayabilmek için dondurmanızı light olarak tüketebilirsiniz. . Bu şekilde yağı ve şekeri kısıtlanmış , daha düşük kalorili bir dondurma tercih etmiş olursunuz. Ancak light olarak tükettiğiniz dondurmanın üzerine fındıki fıstık, çikolata veya karamel sos ekletirseniz dondurmanız formunuza uyumsuz hale gelir. Bu şekilde dondurmanızın kalorisini yaklaşık 100 kkal arttırmış olursunuz.

Dondurma mutluluk verir!                                                 
 Psikiyatri Enstitülüsü Neuroimaging Bilimler Merkezi çalışmasına göre dondurma beyindeki keyif bölgelerine etki ederek insanları mutlu ettiği gözlenmiştir. Diğer çalışmalara göre anksiyete ve depresyonlu hastalara dondurma tükettirildiğinde olumlu sonuçlar alınmıştır.

Dondurmanın sade veya meyveli çeşitlerini isteğinize göre tüketebilirsiniz. Sade veya light sossuz dondurmalar zayıflama ve kilo kontrol diyetleri için daha uygundur. Lezzetli olan gıda kilo aldırır klişesine dikkat etmek gerek. Tercih sizin… Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder