20 Ağustos 2014 Çarşamba

Osteopati

Uzun zamandır farklı tedaviler denediniz ve ağrınıza tam çözüm bulamadınız mı? Belki de ağrınızın farklı bir sebebi var. 

Tarihçesi çok eskiye dayanmasına rağmen ülkemizde 7-8 yıldır uygulanan Osteopati, fizik tedavi ve egzersiz tedavisini destekleyen bütüncül yaklaşım açısıyla ağrıya neden olabilecek sinir sistemi, kas-iskelet sistemi ve iç organ sistemlerini değerlendirerek sonuca ulaşmaya çalışan bir yöntemdir.

1874'te Amerikalı doktor Andrew Taylor Still tarafından geliştirilen bu tedavi yöntemi, Amerika' da ve Avrupa' da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından bir teşhis ve tedavi yöntemi olarak kabul görmüştür.

Osteopati; vücuttaki hareket, dolaşım, sinir sistemi ve iç organların doğru çalışmasını uyararak vücudun kendini iyileştirme potansiyelini harekete geçirmeye çalışır. Sağlığın devamı için bütün bu sistemlerin uyum içinde çalışması gerekir. Bu nedenle vücuttaki problemi sadece ağrı olan bölgede aramaz. Ağrının kaynağını tespit ederek sorunu çözmeye çalışır. Vücuttaki her türlü dokuda tonus artışlarını ve fonksiyon bozukluklarını tespit ederek hastanın iyileşmesini sağlar. Kas ve sinir sistemlerindeki uyumu, organlarla ve kranial sistemle uyumu düzelterek, geliştirerek ve sürdürerek yapılardaki mekanik dengesizlikleri düzeltir.

Fizyoterapist ve doktorların katılabildiği, ortalama 5 yıl süren eğitimini tamamlayarak sertifika alan osteopatlar tarafından uygulanır. Osteopat;  hastanın osteopatik muayenesini yapar ve bulduğu fonksiyon bozukluklarını özel tekniklerle tedavi eder. 
 Osteopati, kişinin şikayetine göre haftada 2-3 seanslık uygulamalar olabileceği gibi bazı problemlerde daha seyrek tedaviler de uygulanabilir. Fizik Tedaviyle kombine edilebilir. Sıklıkla omurgayla ilgili problemlerde başvurulan bu yöntemde, hiçbir alete gerek duyulmaz. Manüel olarak, kişiye dokunarak yapılır. 

Birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Ağrının nedenine göre uygulanabilir. Uygulanabileceği hastalıklar ise;
Bel, boyun, sırt ağrılarında ve fıtıklarında
Migren ve gerilim tipi baş ağrılarında,
Skolyoz, kifoz gibi postür bozukluklarında
Ameliyat sonrası ağrı ve yapışıklıkların giderilmesinde
Stres ve sinirsel gerginlikler
Kronik yorgunlukta
Uyku bozukluklarında
Nevralji
Spor yaralanmalarında,
Hormon bozukluklarının tedavisinde destekleyici olarak
Dolaşım sorunları, ( kan ve lenfatik sistem)
Hareket ve fonksiyon bozukluklarında
Yürüme, denge ve koordinasyon bozukluğunda
Eklem sertliği, kireçlenme gibi artrotik değişikliklerde
Fibrozit, fibromyalji gibi myofasyal ağrılarda,
Kabızlık, ishal, idrar kaçırma, hazımsızlık, gaz, karın ağrısı ve sindirim organlarının fonksiyon bozukluklarında destekleyici tedavi olarak,
Bebeklerde yutkunma, kusma, kafa şekil bozukluğunda,
Alerjik ve kronik hastalıklar, akut ağrılar, romatizmal hastalıklarda osteopati destekleyici tedavi olarak kullanılabilir.

Ameliyat sonrası erken dönemde, akut beyin kanaması, akut kırıklar, tümoral durumlar, akut iltihabi ateşli hastalıklar vb. durumlar ise uygulama alanı dışındadır. Epilepside ise dikkatli ve yumuşak tekniklerle uygulanması gerekir. Osteopati birçok şikâyetin giderilmesinde yardımcıdır. Tek başına çözüm değil, modern tıbbı destekleyen bir tedavi çeşididir. 

Bedeniniz aslında kendini iyileştirmek için ihtiyacı olan potansiyele sahiptir ve Osteopati tedavisi de vücudunuzdaki potansiyeli ortaya çıkarabilir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder