24 Mayıs 2012 Perşembe


Sütünüz Bebeğinizin Normal Besinidir


Anne sütü içerisinde henüz keşfedilmemiş veya adlandırılmamış olanlar da dahil bebeğin gereksinim duyduğu her şeyin bulunduğu eşsiz bir sıvıdır ve her annenin sütü kendi bebeği için en uygun bileşimdedir. Bebeğin gereksinimlerindeki değişikliklere cevap verebilmek için öğün, gün ve yıl süresince de değişim gösterir.

Tüm memeli canlılar için emzirme bebek yetiştirmenin doğal yoludur.  Emzirme bir bebeği sadece iyi beslenmeden çok öteye götürüp, dünyaya usulca alıştırmak için tasarlanmış bebeğin ilk insani ilişkisidir. Bebek memeden kesildikten çok sonra bile devam eden derinlerde yaratılmış bir bağlılıktır.

Bebek doğduktan sonraki ilk birkaç günde az miktarda üretilen süt olan kolostrum bebeğin doğum sonrası maruz kaldığı bütün mikroplara karşı onun ilk korunmasını sağlayan yoğun bağışıklık faktörlerine sahiptir. Bu “ilk süt” yüksek oranda immünglobulin A salgısı (SIgA) içerir. SIgAallerjik hassasiyet doğurabilecek yabancı proteinlerin ve mikropların geçişine karşı korumak üzere bebeğin bağırsaklarını kaplayan bir antienfektif ajandır. Kolostrumun asit düzeyi bebeğin bağırsaklarının yararlı bakterilerle kuşatılmasını teşvik eder. Kolostrum aynı zamanda bebeğin bağırsaklarını uyandırıp çalıştıran yumuşatıcı bir jeldir ve doğumdan önce bebeğin bağırsaklarında birikmiş olan mekonyum adlı katrana benzer dışkıyı temizlemeye yardımcı olur.

İlk iki haftada aşamalı olarak hazırlanan “olgunsütte” hayat boyu sağlığa katkısı olan pek çok madde vardır. Emzirilen bebek interferon, interlökin, beyaz kan hücreleri ve SIgA ile birlikte neredeyse annesi kadar güçlü bir bağışıklık sistemi kazanır. Diğer yandan büyüme faktörleri bebeğin bağırsaklarını, kemiklerini ve diğer organlarını büyütmeye devam eder.
Bir bebek normal besini olmadan kulak ve bağırsak enfeksiyonları, solunum sorunları açısından daha yüksek risk altındadır. İleri dönemde alerjilere ve diş sorunlarına daha çok rastlanır. Görme, sinirler ve bağırsaklar tam olarak gelişemez. Çocukluk ve yetişkinlik döneminde Chron hastalığı, ülseratif kolit, tip 1 diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanserlere yakalanma riski daha yüksektir. Strese daha olumsuz tepki verir ve hem bebekken hem de daha sonraki hayatında kan basıncı daha yüksek olur. Daha ileri yıllarda obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve kemik erimesi riski daha yüksektir.
Emmemiş çocuklarda uzun süre emzirilmiş bebeklere göre IQ düşüklüğü olduğunu gösteren çok sayıda çalışma vardır.

Sadece kadına özgü özellikler olan doğurmak ve emzirmek onu doğaya ve kendi içsel güçlerine yaklaştıran harika yaşam deneyimleridir. Toplumsal kimliğimiz ne olursa olsun doğal süreçleri desteklemek hepimizin sorumluluğudur. Bebeklerin doğduktan sonra mümkün olan en kısa sürede emzirilmeye başlanmasının, altı ay süreyle sadece anne sütü ile beslenmesinin ve altıncı aydan itibaren ek besinlerle birlikte iki yaşına kadar anne sütüne devam edilmesinin sağlanması için tüm sağlık kurumlarında, toplumsal yaşam alanlarında, medyada hassas ve özenli düzenlemelerin yapılması önemlidir.


Uz.Dr. Ayşe Özgün Akman Anne Sütünü anlatıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder