18 Temmuz 2014 Cuma



Ağrınız Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Uluslararası Ağrı Araştırmaları Örgütünün tanımına göre ağrı “Vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan, gerçek ya da olası bir doku hasarı ile birlikte bulunan, hastanın geçmiş deneyimleriyle de ilgili hoş olmayan bir duyudur.” 

Ağrı çoğunlukla bir haberci, ikaz, vücudumuzun alarm sisteminin bir parçasıdır. Ağrının varlığında vücudumuzda yolunda gitmeyen birşeylerin olduğunu anlarız. Bu yönüyle ağrının faydalı bir mekanizma olduğunu da düşünebilirsiniz. Ancak ağrıyı çekmek kaderiniz değildir, ağrınızın dindirilmesi sizin bir insanlık hakkınızdır.

Ağrı süresine, yerine, sebebine göre, ya da klinik, fizyolojik bakımdan çeşitli şekillerde sınıflanabilir. Süresine göre ağrı sınıflamasında akut ve kronik olarak ağrı ikiye ayrılır.

Akut ağrı
Ani ortaya çıkan, kişiyi önlem almak üzere uyaran ve genellikle kendisini ortaya çıkaran sebebin iyileşmesi ile ortadan kaybolan tipde ağrıdır. Akut ağrı kramp, travma, kırık, çıkık, yanık, donma, dolaşım bozukluğu, enfarktüs, iç organların spazmı, enfeksiyon, doğum, ameliyat, diş çekimi, bazen de toksik olaylar sonucu ortaya çıkabilir.

Kronik ağrı
Yaranın ya da hastalığın iyileşme süresinden çok daha uzun süren, bazen aralıklarla tekrar tekrar ortaya çıkan ağrıdır. Ağrı en az üç ila altı aylık bir sürede kronikleşir. Kronik ağrılar hastaların psikolojik, sosyal ve ekonomik durumunda sıklıkla çöküntülere yol açar. Bunların tedavisi toplum için de belli bir külfet getirmektedir. Kronik ağrıların çaresi ağrı merkezlerinde aranmalıdır.

Ağrının Bildirilmesi

Ağrının ölçülmesi vücut sıcaklığının ölçülmesi gibi objektif olarak ölçülebilen bir olgu olmadığından ağrının şiddetinin doğru olarak ifade edilebilmesi için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Örneğin sağlık görevlisi sizden ağrınızı sıfır’dan on’a kadar bir sayı ile puanlamanızı ister. Hiç ağrınız yoksa sıfır, hayatta hissedebileceğiniz en şiddetli ağrıyı ise on puan ile ifade ederek ağrınıza bir değer biçersiniz. Veya size bir cetvel gösterilip ağrınızın şiddetini bunun üzerinde işaretlemeniz istenir. Böylece ağrınızın azalıp artması bu puanlama sistemi ile takip edilir ve tıbbi kayıtlarınıza bu şekilde not edilir.

Hastanede yatarken ağrınızın en uygun şekilde tedavi edilebilmesi için ağrınızı sizinle ilgilenen sağlık personeline doktor, hemşire ve terapistlere bildiriniz. Mevcut rahatsızlığınızın ağrıya neden olmayacağı varsayılarak ağrınızın olup olmadığı size sorulması
unutulmuşsa ağrınız olduğunu doktorunuza, hemşirenize veya terapistinize siz söyleyiniz. Ağrınızın sorgulanması sırasında size sorulan soruları fazla ayrıntılı bulsanız bile lütfen sabır gösterip tamamını cevaplayınız. Verdiğiniz bilgilerin yeterli ve kapsamlı olması tedavinizin yönlendirilmesini kolaylaştıracaktır.


Özel Ankara Güven Hastanesi
Anestezi ve Reanimasyon Bölümü 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder