11 Ağustos 2015 Salı

Sıcak Yaz Günlerinde Kalp Sağlığı


Sıcaklıkların giderek artmakta olduğu yaz aylarında şüphesiz ki, hepimiz sağlığımıza daha çok özen göstermeliyiz. Ancak unutmamalıyız ki; sıcak hava herkesi eşit şekilde etkilemez. Kalp hastalığı ya da diğer kronik hastalıkları olanlar, yaşlılar ve aşırı kilo fazlalığı olanlar daha büyük risk altındadırlar. 

Ölçülen sıcaklığın yanı sıra havadaki nem oranı da önemlidir. Sıcaklıkların ve nem oranının artışı terleme ile vücuttan kaybedilen su miktarını arttırarak dehidratasyon dediğimiz vücudun susuz kalmasına neden olur.  Böyle bir durumda kalbimiz vücudumuzun ihtiyacını karşılayabilmek için daha hızlı çalışmaya başlar ve kalbimizin üzerine binen yük artar. Bütün bunlar da; aritmi dediğimiz kalp ritm bozuklukları, kalp krizi veya kalp yetmezliğine kadar varabilen sonuçlar doğurabilir. Keza; kalp hastalarının kullanmakta olduğu bazı ilaçlar da sıcak yaz aylarında dehidratasyona neden olup risk yaratabilirler. Burada önemli olan nokta, doktorunuzun kontrolleri ve tavsiyeleri doğrultusunda tedavinin devam ettirilmesidir. 

Sıcakların sağlığımızı etkilememesi ve oluşturacağı riskleri en aza indirmek için yapmamız gereken temel şeylerin ilki; su ihtiyacı hissetmesek bile, günlük ortalama 2 litre su tüketimine dikkat etmektir. Alkollü ve kafeinli içecekler su ihtiyacımızı karşılamadığı gibi aksine sıvı kaybını arttırırlar. Bu nedenle bu tarz içeceklerden kaçınalım. Özellikle dışarı çıkmadan önce, yürüyüş sırasında ve sonrasında su içmeye dikkat edelim. Hissedilen sıcaklıkların en yüksek olduğu 12-15 saatleri arasında dışarı çıkmaktan kaçınalım. Hava durumunu takip edip, sıcaklıkların ve nem oranının aşırı artış gösterdiği gün ve saatlerde mümkünse dışarı çıkmaktan kaçınalım. Aşırı terleme ile oluşacak sıvı kaybını en aza indirebilmek için pamuklu ve açık renk kıyafetler giyinelim, ayakkabı ve çorap seçimine dikkat edelim. Yürüyüş sırasında serin ve gölge yerlerde aralar verelim. Tuzlu yemekten kaçınmalıyız. Kalp yetmeliğimiz var ya da diüretik dediğmiz vücuttan su atılımına neden olan ilaçları kullanıyorsak günlük kilo takibi yapalım. 

Unutmayalım ki, sıcak günler hasta insanları daha da hasta yapar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder