2 Ocak 2015 Cuma

Yeni yılda da Beslenmeye Dikkat

Yılbaşı gecesi veya son zamanlarda katıldığınız yeni yıl  kutlamalarıyla  kilo almış olabilirsiniz. Suçluluk duymanıza gerek yok.  Aşağıda 18 basit öneriyle kilo verebilir yada  koruyabilirsiniz.

1- Su için! İnsanlar genellikle acıkma hissi ile susama hissini karıştırırlar. Bu nedenle de daha çok yemek yerler. Acıktığınızı hissettiğinizde bir bardak su için. İşe yaradığını göreceksiniz.
2- Gerçekçi  hedefler belirleyin :  Son günler de kolayca kilo almış olabilirsiniz ama hızlı kilo vermeler genellikle vücudunuzun yağ oranını daha da artırır.  Aldığınız kiloları verirken  bir haftada bir kilodan daha fazla vermenizin sağlıksız olacağını unutmayın.
3- Atıştırmak istediğinizde kendinize 10 dakika verin.  Araştırmalar çok istediğimiz arzuladığımız eylemleri  yapmadan önce 10 dakika beklememizi önermektedir. Mutfağa  gitmeden yada o yemeği sipariş etmeden önce 10 dakika bekleyin.  Daha doğru bir seçim yaptığınız göreceksiniz.
4- Az ve sık yemek yiyin.  İştahınızı daha iyi kontrol  ederken metabolizmanızı da hızlandıracaksınız.

5- Haftalık olarak kendinizi değerlendirin.  Kendinize bir hafta süre tanıyın. Bir haftanın sonunda kendinizi değerlendirin.  Günlük diyet uygulamaları sizi yanıltabilir.
6- Tabağınızın hepsini bitirmek zorunda değilsiniz:  Gittiğiniz yerlerde veya lokantalarda yemek porsiyonları büyük olabilir. Porsiyonlarınızı küçültün.  Restoranlarda tabağınızda  fazla kalan yemeği paket yaptırabilirsiniz. 
7- Yavaş yemek yiyin. Hızlı yemek yiyen hızlı kilo alır. Yemek yerken hızınızı kontrol edin.
8- Alkol tüketiyorsanız miktarını azaltın.  Alkol  vücut yağlanmasını artırır. Günlük  önerilen alkol tüketim miktarı kadınlar için en fazla bir kadeh iken erkeklerde iki kadehi geçmemektedir.
9- Yediklerinizi not edin.  Yemek günlüğü tutmak kendinizi daha iyi kontrol altında tutmanıza yarar. Diyet günlüğü tutun.
10- Sebze tüketiminizi artırın. Yüksek posa  iştahınızı kontrol ederken  kilo vermenize yardımcı olacaktır. Mevsim sebzeleri ile yapılmış tencere yemeklerini tercih edin.  Tabi sebze kızartmakları hariç.
11- Yemeklerin sularını yemeyin. Yemeklerin sularında vitamini olduğunu düşünerek genellikle yemekleri sularıyla da tüketiriz. Oysa orada sadece yemeğin yağı vardır. Yemeklerin sularını yemeyiniz.
12-  Meyve tüketimine dikkat!   Meyve sağlıklıdır ama çok meyve yemek bu kapsamın dışındadır. Özellikle gece meyve tabaklarından uzak durun.  Gün içindeki ara öğünlerde meyve tüketin.
13-  Ekmeksiz olmaz. Son yıllarda ki ekmekten uzak durun , ‘Daha çok protein tüketin’ söylemi uzun süren araştırmalarla doğru olmadığı araştırmalarla ispatlanmıştır.  Tam buğday unu, çavdar , esmer ekmek gibi ekmekleri  her öğünde tüketin. Fazla protein tüketmek sağlığınıza uzun vadede zarar verecektir.
14-  Daha çok kurubaklagil  tüketin. Kurubaklagiller hem tokluk duygusunu artıracaklardır hem de son derece sağlıklı yemeklerdir.  
15-  Hareket edin.  Yürüyün koşun hareketinizi artırın. Günde en az 7500 adım atmalısınız!
16- Diyet arkadaşı edinin . Diyetinizi etrafınızdaki çok yakın olduğunuz birisiyle yaparsanız işler daha kolaylaşacaktır. Birbirinizi olumlu motive edin.
17-  Olumlu olun.  Diyet yapmak, alışkanlıkları değiştirmek  için süreye ihtiyacınız var. Kendinize güvenin. Yapabilirsiniz.
18-  Doktor ve diyetisyene gidiniz. Profesyonel yardım her zaman değişik bir bakış açısı ve amaç kazandırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder