15 Ocak 2015 Perşembe

Sağlık Sektöründe Güncel Durum Analizi Çözüm Önerileri Sempozyumu Gerçekleşti


Ankara Sağlık Kuruluşları Derneği’nin organize ettiği ‘Sağlık Sektöründe Güncel Durum Analizi- Çözüm Önerileri Sempozyumu’na katılan özel hastane temsilcileri, sorunlarını masaya yatırdı.

Sheraton Otel’de düzenlenen ve iki gün süren sempozyuma ASKD ve Özel Ankara Güven Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Nüket Küçükel Ezberci ile yönetim kurulu ev sahipliği yaptı. Toplantının açılış konuşmasında özel hastane işletmeciliğinin zorluğuna dikkat çeken Nüket Küçükel Ezberci, “ 40 senelik özel hastane deneyimlerinin son derece zor koşulların yaşandığı dönemlerde büyük fedakarlıklar yapılarak edinildiğini , bulunduğumuz süreçte ise Anadolu’nun bir çok yerinde kurulmuş olan küçük ve orta ölçekli hastanelerin benzer sorunları yaşadığını bildiklerini, bu duruma önlem alma zorunluluğunun olduğunu ve bu sorunları aşmak için işbirliği yapmanın gerekli olduğunu hatırlattı.’’Aksi takdirde kapanmış olup ruhsatları askıda olan hastane sayısının hızla artmasının kaçınılmaz olacağını’  söyledi..

ASKD Yönetim Kurulu Üyesi Banu Küçükel’in oturum başkanlığını yaptığı sempozyuma katılan Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Başkanı Dr. Reşat Bahat da sektörün sıkıntılarına ilişkin çarpıcı bir konuşma yaptı. Bu dönemde özel hastanelere SGK’nın yapmış olduğu ödemelerin düştüğünü söyleyen Dr. Bahat, “Bu yüzden özel hastaneler olarak sıkıntılarınız var. Yine Gayri Safi Milli Hasıla üzerinden bakarsak, sağlığa yapılan yatırım yüzde 6’dan 4’e düştü.’’ Henüz genç nüfusun fazla olduğunu ancak yakın gelecekte yaşlı nüfusun artacak olması nedeni ile sağlığa ayrılması gereken payın artmasının zorunlu olacağı ve bunun için kaynak yaratma gerekliliği  olduğunu belirtti. ‘’SGK ödemelerinde uzun yıllardan bu yana düzenleme olmadığı için özel hastaneler verdikleri hizmet karşısında fark almak zorunda kalıyor.” dedi. 

Türkiye’de özel hastanelerin çok kaliteli olduğunu, nitelikli hastane ve yatak sayısı bakımından Türkiye’nin gelişmiş ülkeler ile benzer istatistiki verilere sahip olduğunu, Amerika’dan sonraki en çok JCI Akreditasyon belgesine sahip ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Dr. Bahat, “Bizde rekabet gerçekten çok güçlü. Bu rekabet alanında hastaneler korkup fonun kucağına itiliyor. Ancak  SGK ödenek vermiyor, devlet doktor vermiyor, ceza kesiliyor, ruhsatlar askıya alınıyor. Böyle olunca hastanelerimiz maliyetlerini azaltabilmek ve ayakta kalabilmek için zincir hastaneler oluşturmak durumunda kaldılar. Yatak sayısının tamamına baktığımız zaman yüzde 20 civarında yatak sayısı gruplaşmış hastanelerimize ait.  Bunun bir tehdit olduğunu düşünmüyorum; ama asimetrik rekabete yol açar mı bunları tabii ki sizlerle tartışacağız”  diye konuştu. 

OHSAD Genel Başkanı Dr. Reşat Bahat konuşmasında, yıllık yüzde 10 kayıpla yollarına devam ettiklerini de söyledi. Bahat, şöyle devam etti: “Çünkü gelirimiz azalırken giderimiz artıyor. Burada hastanelerimizi teşvik edecek bir şeyler yapmak lazım. Ruhsatlara ilaveler yapılmalı, birleşme özendirilmeli ve şu anda Türkiye’de olmayan tamamlayıcı sağlık sigortası bizde de uygulanmalıdır. Sektörde bugün bir sıkışma var ve bunun aşılması lazım. Eğer bu sıkıntı aşılmazsa vatandaştan daha çok para talep etmemiz gerekiyor. Sıkıntılar devam ederse küçük hastanelerimiz branş hastane olmaya başlayacak ya da bir fonla anlaşıp yollarına öyle devam edecek. Çünkü büyümediğiniz zaman bu yarışta şansınız yok. Yatak sayısını arttırmalısınız, özel sigortalar ile çok ciddi bir iş birliği yapmalısınız.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder