11 Haziran 2015 Perşembe

Aşırı Terleme Tedavisi (Hiperhidrozis)

Elleriniz devamlı terlediği için tokalaşmaktan çekiniyorsanız, aşırı terleme yüzünden elinizle bir alet veya cisim tutarak çalışmakta zorlanıyorsanız, koltuk altlarınız terlediğinde ter veya koku önleyici kullansanız bile fayda etmiyorsa, aşırı terleme sıcak ortamlar haricinde tüm gün boyunca (istirahat halindeyken bile) devam ediyorsa, bu durum aşırı terleme sorununuz olduğu anlamına gelir.

İnsan organizmasında bulunan iki sinir siteminden biri de otonom (istemsiz) sinir sistemidir. Mide- bağırsakların çalışması, solunum hızı, kalp atışı hızı gibi bedensel işlevlerin çalışmasını ve istem dışı kontrolünü sağlarken, vücut ısısının ayarlanmasında önemli rol alan ter bezlerinin çalışmasını da kontrol ederler.  Bu sistemin bazen hiçbir nedene bağlı olmadan kendiliğinden çok yüksek seviyede çalışması belirli bölgelerde aşırı terlemeye neden olur.

Günlük hayatı etkileyen aşırı terleme durumuna Hiperhidrozis adı verilmektedir. 
- Ergenlik çağı ile başlar ve ömür boyu sürer.
- Çoğunlukla 20-30 yaşlarda belirginleşir.
- Organik bazı hastalıklarda da olan terlemeler dışında tamamen psikolojik temellidir.
- Aşırı heyecanlı, sinirli, kaygılı ve sıkıntılı kişilerde daha sık görülür.
- Toplum genelinde görülme oranı % 0.5-% 1’dir
- Normalde sağlığa zarar vermeyen bir rahatsızlıktır. Ancak kişilerin sosyal yaşantısını, öğrenimini, iş hayatını, psikolojik durumunu etkileyebilir.

İlaçlar, kremler ve botoks tedavileriyle terleme önlenmeye çalışılabilir ancak bu yöntemlerle kalıcı çözüm bulmak mümkün değildir. Aşırı terleme bozukluğunun tedavisinde geçerli olan en etkili ve kesin tedavi şekli cerrahi uygulamadır. Bu yöntemle el ve kollardaki terlemeden sorumlu sinir hücreleri yok edilerek kalıcı şekilde çözüm bulunabilir.

Endoskopik torakal sempatektomi denilen cerrahi yöntemle göğüs cerrahisi uzmanı tarafından, genel anestezi altında her iki göğüs yan duvarına yapılacak bir veya iki adet yarım santimlik kesiler ve bu deliklerden girilerek özel aletler ve teknikler yardımı ile bölgeden sorumlu sempatik sinirler çıkarılır. Bu sinirlerin terleme dışında fonksiyonu olmadığı için; ameliyatın felç oluşturma, his kaybı, refleks azalması gibi yan etkileri olmaz.

Ameliyatın etkisi anında başlar. Hastalar anesteziden uyandıklarında elleri kuru ve sıcaktır. Etkisi kesintisiz hayat boyu sürer. Hastane kalış süresi 24-48 saattir. Koltuk altında zorlukla fark edilebilecek 1cm’lik izler kalır. Hastalar işlemden sonra normal yaşamlarına 1 hafta sonra  dönmüş olurlar.  Bu yöntemle ellerdeki terlemede % 98, koltuk altı terlemesinde % 90 başarı sağlanır.

Ağır kalp ve akciğer hastalığı olanlar, önceden akciğer zarı veya akciğer ameliyatı geçirenler terleme nedeni farklı olanlar (guatr hastalığı gibi) için işlem uygun değildir. 

Her cerrahi işlemde olduğu gibi anestezik ajanlara karşı reaksiyon, enfeksiyon, kanama ve komşu organlarda yaralanma olası komplikasyonlardır, ancak işlem deneyimli uzmanlar tarafından uygulandığında oranları % 1 civarındadır.  İşlem sonrasında akciğerin yeteri kadar şişmemesi nedeniyle göğüs kafesi içerisinde hava kalabilir, çoğunlukla kendiliğinden düzelen bir sorun olmasına rağmen nadiren ek işlem gerekebilir.

 Bunun yanı sıra bölgedeki terleme kaybını telafi edebilmek için vücudun diğer alanlarında terleme artışı olabilir, ancak bu % 20-40 hastada rahatsız edici düzeydedir. Nadiren işlem sırasında baş ve yüze gelen sinirler de etkilenebilir, yüzde kuruluk, terleme kaybı ve göz kapağında düşme görülebilir ama çoğunlukla 1-2 hafta içinde her şey normale döner.

1 yorum:

  1. Güven Hastanesi İtibar Yönetimi Bölümü olarak güzel yorumunuz için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil