Yaz Aylarında Görülen Bağırsak
Enfeksiyonları - 1
Bağırsak
enfeksiyonlarının yaz aylarında daha sık görülmesinin bir nedeni, su kaybının
artmasına bağlı olarak susama hissinin artması ve bu gereksinimi karşılamak
için de temiz olup olmadığına aldırmadan her türlü içeceğin daha fazla
tüketilmesidir. Bir diğer nedeni de artan sıcaklık nedeniyle yiyeceklerin daha
çabuk bozulmasıdır.
Kirli ve mikroplu sular
Yaz
aylarında kırda piknik yapanlar, çoğunlukla yörede bulunan pınar veya çeşme
sularını içme suyu olarak kullanmayı tercih ederler. Bu sularda bulunan ve
bağırsak enfeksiyonları gibi hastalıklara sebep olan mikroplar gözle görülmez.
İçme suyu olarak kullanılmasa bile, kirli su ile yıkanmış meyvelere de mikrop
bulaşır. Özellikle çiğ olarak ve kabuğu soyulmadan yenilen yiyecekler daha çok
risk taşır. Bu suları kullanarak hazırlanan ve içeceklerin içine atılan buz,
daha da tehlikelidir.
Mikroorganizmalar daha çok hangi yiyeceklerde
bulunur?
Et ve
süt ürünleri ile iyi yıkanmadan çiğ olarak tüketilen sebze ve meyveler
(özellikle tavuk eti, yumurta, çiğ yumurtadan yapılan mayonez, krema ,midye,
istiridye ve kabuklu deniz hayvanları iyi pişirilmediğinde, marul, yeşil
salata, maydanoz gibi sebzeler iyi yıkanmadığında risk içerirler.)
İç
sıcaklıkları zararlı mikropların ölmesini sağlayacak kadar yükselmeden
pişirilebilen, bütün tavuk, döner, ızgara köfte gibi gıdalar, vakumlu paketi
açıldıktan sonra kısa sürede tüketilmeyen sosis, salam gibi gıdalar, dondurulup
çözüldükten sonra tekrar dondurulan gıdalar risk içerir. Pastörize edilmemiş
sütten yapılmış taze peynir, tereyağı, dondurma gibi gıdalar da mikroorganizma
içerebilir. Sütlü tatlılar ve pastalar hazırlandıktan sonra uygun ısıda
soğutucuda tutulmazsa tehlikeli olabilecek gıdalardır.
Yaz
aylarında en çok dikkat edilmesi gereken yiyecekler açıkta satılan ya da
bekletilen ve buzdolabında saklanmayan yiyeceklerdir. Her şeyden önce
yiyeceklerin taze olmasına, paketlenmiş olarak pazarlanan yiyeceklerin
üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca,
elektrik kesintisi nedeniyle, soğukta saklanması gereken yiyeceklerin bir süre
“ısınması” içlerinde bulunan ve sayıca az olduğu için sağlığa zarar vermeyecek
olan mikropların çoğalmasına yol açacaktır. Özellikle hazır dondurmalarda bu
noktaya çok dikkat edilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder